© 2016 by IsProVinum. 

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Ch. d'Or et de Gueules

 

אחוזת "ד'אור א' דה גל" (בתרגום חופשי: זהב מאדום או זהב מהאדמה) ממוקמת

ב AOC Costieres des Nimes מדרום מערב לשאטונף דה-פאפ המפורסמת.
למרות שיוכו הגאוגרפי של האזור לעמק הרון הסמוך ל AOC טרואר ותנאים קלימאטיים ייחודיים משלו.
כרמי היקב נטועים על אדמה מישורית באזור הפורה של ה Camargue, בסמוך לדלתא של נהר הרון.
קרקעות האזור שופעות חלוקי נחל העוזרים לזרז את ההבשלה ולאוורר את האדמות הדחוסות.

בעוד שכמות המשקעים גדולה יותר בממוצע מאשר בכל אזור אחר בדרום צרפת. למרות זאת,

הקיץ של קוסטייר דה נים יבש יותר על פי רוב מזה של דרום עמק הרון.

היקב נולד ב 1998 כאשר רכשה דיאן דה פוימורין, בעלים ויננית ראשית את אחוזת לה פטי קסאנייה

(Domaine de la Petite Cassagne) ושינתה את שמה.
חזונה של דיאן היה ליצר יין אותנטי שלא יהווה תחליף זול ליינות המפורסמים של עמק הרון.

דיאן האמינה כי ביכולתה להפיק יינות שונים בעלי אופי אזורי מובהק- אופי של קוסטייר דה נים.

עד מהרה הפך שם האחוזה לאחד השמות הבולטים באזור.


דיאן מתבססת על ייננות מודרנית. היא אינה מרגישה צורך לאמץ גישה אפולוגטית או שיח מעורפל על מנת לטשטש זאת.

גישה זאת הובילה אותה למחקר פורץ דרך ופיתוח של מתודה חקלאית המותאמת בדיוק לאזור בו ממוקם היקב.

כרמי האחוזה מתבססים על חקלאות אורגנית ויבולים נמוכים. על מנת להימנע מגשמים בזמן הבציר פיתחה דיאן שיטות

זמירה והסרת עלים מיוחדות שיבטיחו את הבשלת הפרי טרם תחילת עונת הגשמים. 
מבנה היקב מצויד במיכלי תסיסה מודרניים, כל החלקות תוססות באופן נפרד לתקופה קצרה ומבוקרת.

לאחר תום התסיסה עוברים היינות תקופה ארוכה של התבגרות במיכלי בטון או עץ לפי יעודם.

היקב משחרר את יינותיו לשוק מאוחר על מנת לאפשר להם להגיע לפרקם טרם הגעתם לידי הצרכנים.

יינות האחוזה הם יינות בעלי סבר פנים רציני, לעיתים אף "קשוח". אילו אינם יינות רופסים או מתחנפים,

ואחד המאפיינים הבולטים שלהם היא מתיקות נמוכה באופן משמעותי מזו האופיינית ליינות דרום עמק הרון.

אלו יינות "גסטרונומיים" נהדרים המשתלבים היטב בכל ארוחה מגוונת בזכות נוכחותם ומתינותם כאחד.

 אפלסיון:

Costieres des Nimes AOP

שנת הקמה:

1998

בעלים/יינן:

דיאן דה פוימורין

שטח כרמים:

150 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: גרנאש, סירה, קריניאן.

לבן: גרנאש, רול, שרדונה.

ייצור שנתי:

100,000 בק'.

 

אתר אינטרנט:

www.chateau-or-et-gueules.com

Domaine St. Antonin

 

דומיין סט. אנטונין ממוקם בכפר Cabrerolles שבאפסיליון Faugeres.
לאפלסיון טרואר ייחודי החוצץ בין הטרוארים של מזרח הלאנגדוק המושפעים מאגן הים-התיכון לבין הטרוארים של מערב הלאנגדוק אשר נשלטים ע"י אקלים קונטיננטלי יותר.
באופן אירוני, Faugeres לא מזכירה במאומה אף אחד משני החלקים של הלאנגדוק: מדובר בטרואר הומוגני:

רמה שבשיאה מגיעה לגובה של עד 450 מ' מעל פני הים ומבנה קרקעות מבוסס צפחה אדומה מינרלית הדורשת עבודה מרובה בכרם, ומספקת רעננות ותיבול מינרלי יוצא דופן ליינות.
 
פרדריק אלברה (Fredric Albaret) מקים היקב והיינן בנה את המוניטין שלו ביינות בעלי איכות פנומנלית למחירם הצנוע דרך עבודה קשה. בשנת 1994 רכש פרדריק 13 הקטר כרמים בעלי פוטנציאל גבוה במיוחד. הכרמים, כך גילה במהרה, היו במצב קטטוני לאחר שנים של התעללות ע"י הבעלים הקודמים אשר ניצל אותם להפקת יינות בסיס פשוטים. אלברה השקיע (ועדיין משקיע) שנים של עבודה כמעט סיזיפית בכרמים על מנת לשקם אותם ולרפא את הגפנים משלל מחלות, מזיקים, כימיכלים רעילים, והורמונים אשר הוטמעו בכמויות גדולות מאוד בקרקע.

הוא נאלץ לעקור כרמים שלמים ולנטועם מחדש.

 ב 2001 הוציא לבסוף אלברה את יינותיו הראשונים תחת תווית היקב St. Antonin.


היינות של סט. אנטונין מפוקסים ונדיבים כאחד. הם מפגינים שפע של פרי מבלי לזלוג לכבדות, אלכוהוליות יתרה או מתיקות דומיננטית. יינות חסרי יומרה בעלי מקדם הנאה מידי גבוה המייצגים היטב את פניה המודרניים של ייננות צרפת.
 

 



 אפלסיון:

Faugeres AOP

שנת הקמה:

1994

בעלים/יינן:

פרדריק אלברה

שטח כרמים:

260 דונם

זנים מרכזיים:

אדום: גרנאש, סירה, מורבדרה.

ייצור שנתי:

100,000 בק'

 

אתר אינטרנט:

www.domainesaintantonin.fr

Clos Marie

 

קלו מארי הוא מן היקבים המובילים והחשובים של מזרח הלאנגדוק. היקב יושב בלב אפלסיון "Pic-St.-Loup", שנחשב ע"י רבים כאחד מן הטרוארים המובחרים יותר של האזור.

האפלסיון ממוקם בגובה של 400-600 מ' גובה. רוב הכרמים האיכותיים נטועים על מדרונות מתונים בעלי ניקוז טוב. 

המסלע שופע אדמת יסוד ענייה ומצבורי חומר, מינרלים ושברי סלע.

 

כריסטוף פיירו ופרנסואז ז'וליין (Christophe Peyrus, Francoise Julien) הם בעלי ומקימי היקב. כזוג גרוש הם מנהלים עד היום את היקב בצוותא: כריסטוף אחראי על הייננות ופרנסואז מטפלת בצד העיסקי/שיווקי של היקב.
בשנת 1991 קיבל כריסטוף את כרמי המשפחה לידיו. כריסטוף, איש צבא לשעבר אשר יודע עבודה פיזית קשה ומשמעת מה הן החליט להפסיק את מכירת התוצרת לקו-אופרטיב המקומי (כפי שנהג אביה של פרנסואז לעשות) ולהתרכז בהקמת יקב פרטי משלהם.

ב 1994 בצר כריסטוף לראשונה את כרמיו במטרה להפיק יין תחת תווית היקב  לאחר ש 75% מהכרמים שבבעלות האחוזה נעקרו, וניטעו מחדש ע"ב סלקציה מקומית של גפנים מובחרות.
כיום מונה שטח הכרמים 20Ha המטופחים ע"י חקלאות ביו-דינמית (החל משנת 2000), תוך כדי התחשבות ביעוד של חומר הגלם בעשיית היין. כל כרם מקבל את טיפול ספציפי לו.

היקב דוגל בתסיסות חמות, השריות לטווח בינוני-ארוך ויישון במיכלי עץ/בטון או חביות עפ"י יעוד וסגנון היין.
יינות קלו מארי זוכים להערכה ותודעה בינלאומית הולכת וגוברת, וגם מבקרי היין הגדולים מתחילים להבין את הפוטנציאל הטמון באזור יין עלום-שם זה.

אופיים של יינות היקב חורג מן הקונספציה המקובלת של יינות דרום צרפת. אלו יינות יינות ים-תיכוניים בעלי תיבול מובהק של חורש טבעי, איפוק, חמיצות הרמונית ורעננות יוצאת-דופן.

ניתן לומר כי יינות היקב הם מן המעודנים ביותר שבנמצא בכל העולם בקו רוחב דרומי זה.

 



 אפלסיון:

Languedoc Pic.-St.-Loup AOP

שנת הקמה:

1994

בעלים/יינן:

כריסטוף פיירו ופרנסואז ז'וליין

שטח כרמים:

200 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: גרנאש, סירה, קריניאן.

לבן: גרנאש, מקבאו, קלרט, בורבולנק.

ייצור שנתי:

70,000 בק'

 

אתר אינטרנט:

אין.

 

Mas d'Alezon & Domaine de Clovallon

Mas d’Alezon ו Domaine de Clovallon הם שני הצדדים של אותו המטבע:

מאז ד'אלזון הוא היקב של משפחת רוק באפלסיון Faugeres,

בעוד קלובאלון ממוקם צפונית יותר באזור Haute Valle de l’Orb.
במאז ד'אלזון מייצרת קתרין רוק, בעלת היקב והייננית את יינות ה AOP ה"קונבנציונליים" שלה, בעוד שבקלובאלון היא ובתה אליקס חוברות על מנת לממש את יצר ההרפתקאנות שלהן ע"י שימוש בתווית ה Vin de Pays ליצירת יינות ניסיוניים מזני ענבים פחות מקובלים באזור, לבנים ואדומים כאחד.

כרמי מאז ד'אלזון ממוקמים בחלק הצפוני של אזור ה AOC, החלק הגבוה והקר ביותר של האפלסיון.

גם בגבול הצפוני הרכב הקרקעות זהה לזה של מרכז האפלסיון ומבוסס על צפחה אדומה.

אם-זאת, טמפ' נמוכה כמו גם החשיפה לרוחות הנושבות מאזור הרי ה Cevennes ממתנים את הבשלת כרמי היקב באופן משמעותי.

הכרמים נטועות גפני גרנאש, סירה, מורבדרה וגרנאש בלאן, והיקב מיצר כ 20,000- 30,000 בק' בשנה.

 

בקלובאלון, האחוזה המשפחתית בה התחיל סיפור האהבה בין קתרין והגפנים, הסיפור מעט שונה: כרמי היקב נטועים על אדמות ארז'יליו-קלקאריות במפנה צפוני, על שיפולי ההרים שגובלים ב Faugeres.

האזור השוכן בגובה של 400-450 מ' וניחן באקלים קר באופן משמעותי מן הנורמה של האזור (טמפ' נמוכה בשלוש מעלות מאשר בכפרי היין הסמוכים!). כתוצאה מכך נהנים הכרמים מהבשלה מתונה מאוד.

המדרונות הצפוניים נטועים זני ענבים לבנים כגון: שרדונה, קלארט, ויונייה, פטי מנסאנג וארוון!.

לצפון מערב נטועים גפני פינו נואר מהם מופקים היינות האדומים של האחוזה.

הייצור השנתי עומד על בסביבות 40,000 בקבוקים.

שני היקבים מנוהלים באופן דומה. קתרין משמשת ייננית מאז ד'אלזון בעוד ביתה אליס שהתמחתה בייצור ביין בטזמניה, משמשת ייננית קלובאלון ומתייעצת עם אימה, אם-כי המילה האחרונה לגבי העבודה ביקב ובכרמים שייכים לאליקס. הכרמים מעובדים עפ"י עקרונות ביו-דינמיים, וגם ביקב ההתערבות במהלך ההתבגרות של היין מינימאלית. היינות תוססים ספונטנית, לעיתים רבות באשכולות שלמים (בטמפ' נמוכות) והסחיטות עדינות במיוחד. הכול נעשה על מנת לשמור על מיצוי נמוך ורעננות. היינות מתבגרים בתמהיל של חביות ישנות מגדלים שונים ומיכלי עץ/בטון.

יינות מאז ד'אלזון ודומיין דה קלובאלון דומים סגנונית: חדים ומדוייקים מאוד בעלי בישום ארומטי שקשה לעמוד בפניו, כמו גם אחוז אלכוהול נמוך. קשה מאוד למצוא מכנה משותף בין יינות שני היקבים ליינות שאר יקבי האזור. אלו יינות אניגמטיים המשלבים הבשלה פנולית יוצאת דופן עם רזון קלילות וטריות ומפלרטטים לעיתים גם עם ז'אנר ה"יינות הטבעיים".

 אפלסיון:

 Mas d'Alezon-Faugeres AOP 

Domaine de Clovallon-Haute Valee de l'Orb VDP

שנת הקמה:

Mas d'Alezon-1997

Domaine de Clovallon- 1989

בעלים/יינן:

קתרין רוק

אליקס רוק

שטח כרמים:

70 דונם -Mas d'Alezon 

100 דונם -Domaine de Clovallon

זנים מרכזיים:

אדום: גרנאש, מורבדרה, פינו נואר.

לבן: ויונייה, שרדונה, רוסאן.

ייצור שנתי:

Mas d'Alezon- 30,000 btls

Domaine de Clovallon- 60,000 btls

 

אתר בית:

אין.

Domaine de Majas

 

דומיין דה מאז'אס ממוקם בסמוך לכפר סט. פול דה פנוייד (St. Paul des Fenouilledes)

שבמרכז עמק האגלי, צפון הרוסיון.
סיפורו של הדומיין הוא כמעט סיפור מן האגדות: בתחילת שנות ה 90 ירש אלאן קארר (Alain Carrere) את אדמות הדומיין מאביו שנהג לעבוד עם הקו-אופרטיב המקומי. אלאן החליט כי הוא מעוניין לצאת לדרך חדשה ולבקבק את תוצרתו באופן עצמאי. אלאן התלבט איזה משטר להנהיג בכרמיו וביקב, ושיתף בלבטיו את אחד מחבריו. חבר זה היה באופן מקרי עובד לשעבר טום לובה (Tom Lubbe), הבעלים של דומיין מטסה (Matassa)  מקאלץ, ואחד ממשיכי דרכו של ג'ראר גובי, הדמות החשובה ביותר בהיסטוריה המודרנית של האזור.

לובה הגיע לפגוש את אלאן , טעם ביחד איתו את היינות ונדהם מן הפוטנציאל הטמון בכרמים של מאז'אס..

לובה טען כי על אלאן להתרכז בשתי נקודות על מנת לשקם את כרמיו ופתוח דף חדש ו.. יקב חדש...:

1. להמיר את החקלאות בכרמים ל חקלאות אורגנית ב 100%.

2. לעבור לתסיסות ספונטניות בכל יינות היקב.

אלאן שכר את שירותי טום כיועץ מלווה החל מבציר 2007... ההצלחה לא איחרה להגיע.


כרמי מאז'אס נטועים במיקרו קלימאט קר באופן משמעותי מזה של האזור הרחב. עד 5 מעלות מפרידות בממוצע בין האקלים של מאז'אס וסט. פול דה פנוייד לזה של אזורים סמוכים באותו אפלסין עקב קיומו של מסדרון רוחות דרומיות הנושבות מן הפירנאים. 

אדמות האזור מבוססות על קרקעות ארז'יליו-קלקאריות עם שברי צפחה שהתדרדרו במשך השנים מן ההרים ומאפשרים אגירת מים איכותית, כמו גם איוורור של אזור בית השורשים.
כרמי מאז'אס שכאמור מנוהלים היום בחקלאות אורגנית מלאה נטועים גביע (Goblet) המסורתי באזור, וגיל הכרמים נע בין 30 ל 120 שנים! בכרמים נטועים גרנאש, קריניאן, סירה, מורבדרה, אליקנטה בושה, קריניאן לבן, מקבאו, רול, שרדונה ומוזאק.


יינות מאז'אס הינם מופת של נונשאלאנטיות. הם כנים, ברורים וישירים מאוד, בעלי אופי צרפתי חזק. אלו יינות הנשענים על אופי פירותי, מתינות וחמיצות מעודנת ללא כל רמז לכהליות ו/או מתיקות! אולי חשובה מכל היא העובדה שאלו אינם יינות ששתייתם נמאסת לאחר מספר לגימות או בסיומה של כוס, כי עם יינות שתדהמה נופלת כאשר מתברר כי חוסל הבקבוק בטרם עת.

 אפלסיון:

Cotes Catalanes VDP

שנת הקמה:

1992

בעלים/יינן:

אלאן ואנייה קארר

שטח כרמים:

300 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: גרנאש, קריניאן, סירה.

לבן: גרנאש, מקבאו, שרדונה.

ייצור שנתי:

130,000 בק'

 

אתר בית:

www.domainedemajas.com

 

Domaine de Mouscaillo

דומיין מוסקאיו הוא עוף מוזר בכל כנה מידה שיעמידו מולו.

מתוך מקום מושבו בכפר קטן ונידח הנקרא Roquetailledes  (שבאפלסיון limoux) מפיק היקב מזה עשור יינות בעלי אפיל ואיכויות המתחרות בטובים שביקבי הלאנגדוק, אך בעל אופי וקריצה ברורים למחוז בורגון.

אפלסיון לימו מפורסם יותר כבית חרושת לייצור של יינות מבעבעים באיכויות בסיסיות. מדרונותיו התלולים מאפשרים ניקוז פנומנלי וחשיפת הכרמים לרוחות קרירות ויבשות מהרי הפירנאים הופכות את האזור לקר ביותר בכל הלאנגדוק. בנוסף, ניחן האזור בהבדלי טמפ' דרסטיים בין יום ולילה (חוצה לעיתים את רף 20 המעלות בעונת הבציר!). קרקעות ההרים מבוססות קרקע ארג'יליו קלקארית, מאוזנת, עשירה במינרלים וענייה דיו לספק (או בעצם שלא לספק...) תנאים אידיאליים לגידול זנים אריסטוקרטיים והבטחה להבשלה מתונה וארוכה.

פייר פור (Pierre Fort) היה ראש העיר של רוקטאייד עד שבתחילת המילניום הוא מאס ב"סדר היום הפוליטי" שהכביד עליו לטענתו ובחר לפרוש לעשיית יין. לאחר לימודי ייננות וסטאז'ים אצל בכירים מתעשיית היין הצרפתית (כולל סטאז' אצל דידייה דאגנו ז"ל, שלפי טענתו שינה את חייו) חזר מר פור לכפר הולדתו וירש את כרמי משפחתו: כרמים בוגרים שנטעו בשנות ה 50 וה 60 של המאה ה 20 בזנים מסורתיים לעשיית יין מבעבע צרפתי... פינו נואר ושרדונה. לאחר מס' שנים בהם עמל על מנת לטהר את כרמי המשפחה ול"החיות" אותם (שיקום המערכת הביו-אקולוגית), בצר מר פור לראשונה את כרמיו והפיק את יין דומיין מוסקיו הראשון. יין בציר 2004.

דומיין מוסקיו נשען על ערכים ביו-דינמיים ללא היגררות למיסטיקה. פייר פור הוא אחד הפוליטקאים הנדירים היוצא חוצץ מול כל סטיגמה אבסורדית (לטעמו) שיכלה לשרת את מטרותיו הכלכליות אם רק היה מאמץ אותה.

בכרמים שואף פור למינימום של התערבות במערכת האקולוגית של כרמי. אם זאת, הוא לא יהסס לתמוך בכרם בעת הצורך: הוא אינו משתמש בכימיכלים או קוטלי מזיקים (ומודה שניחן במזל רב וטרואר איכותי, שכן הוא אינו זקוק לאלו ברב המקרים), אבל אינו פוסל שימוש בהורמונים אורגניים, גופרית, וחוטי ברזל (הדרושים לזנים שרדונה ופינו נואר שאינם ידועים ליכולת ההתמודדות שלהם עם איתני הטבע) לעיצוב הגפנים. ביקב היינות מופקים בתנאי סניטציה גבוהים ומודרניים (היין הלבן אף מותסס בטמפ' נמוכות במיכל הכולל בקרת טמפ'), והיינות מתבגרים בחביות עץ מזן Demi Muid.

היינות של דומיין מוסקאיו הם מופת של בשלות מדוייקת. יינות בעלי אופי זני מובהק, אורך, ניקיון ופוטנציאל חיים ארוך. הם משלבים את התיבול ואישיות של הדרום עם מבנה וסגנון שמפגינים זנים אריסטוקרטיים בצרפת יותר מכל מקום אחר עם הגלובוס.

 אפלסיון:

Liomoux AOP

Cremant de Limoux AOP

שנת הקמה:

2004

בעלים/יינן:

פייר פור

מארי-קלר פור

שטח כרמים:

50 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: פינו נואר.

לבן: שרדונה.

ייצור שנתי:

35,000 בק'

 

אתר בית:

www.mouscaillo.com

Domaine de l'Horizon

 

דומיין דה ל'הוריזון הוא אחד השמות החמים של דרום צרפת בשנים האחרונות.

היקב הצעיר הוקם בשנת 2006 ע"י תומאס טייברט.

היקב יושב בכפר Calce, בעל הריכוז הגבוהה ביותר של יקבי-על בכל דרום צרפת.

הסיבה לייחודיות של קאלץ בתוך ה AOC Cote de Roussillon Village הוא הטרואר הייחודי של הכרמים בסמוך לעיירה.

גובה של 200 מ' מעל לסביבה, נוכחותו של יער בסמוך לעיירה (העוזר לשמור על מתינות קלימאטית) וכמובן הרכב קרקעות ייחודי ועני במיוחד הם התורמים העיקריים לייחודו של הטרואר המקומי.

אדמות הכרמים מבוססות ארז'יל וצפחה אפורה המספקים איוורור ויכולת חדירה לשורשי הגפנים, כמו גם הבטחה ששום גורם ביולוגי למעט גפנים לא יצליח לשרוד באזור.

קרוב לודאי שזו הסיבה הסיבה לכך שעדיין ניתן למצוא באזור כרמים הנטועות על בית שורשים מקוריים שעליהם לא הגיע עדיין הפילוקסרה!

תומאס טייברט היה מזוהה יותר בין המקומיים כנציג של החבתן האוסטרי שטוקינגר עד שהחליט להקים את היקב ועבר להתגורר בעיירה. טייברט, שהרזומה שלו כולל ניסיון פרקטי בצפון איטליה, בורדו ודרום אפריקה עבר הכשרה מקצועית באוניברסיטה של גייזנהיים (גרמניה). 
תומאס נחשב לאחד ממשיכי דרכו של של שכנו הקרוב Gerard Gauby  (ז'ראר גובי) אגדה מקומית בימי חייו.

תומאס עובד בצמוד לז'ראר זה מספר שנים ולומד את הטרואר המקומי הכ"כ מיוחד של  Calce. כיינן נשען טייברט על עקרונות ביודינמיים בכרמים (למרות שהיקב איננו ביודינאמי ואינו מיישם את כל העקרונות הדרושים על מנת לקבל את התעודה), גפני פרא זקנות (גיל הגפנים נע בין 40 ל 100 שנים!), יבולים נמוכים במיוחד, והתערבות מינימאלית במהלך התסיסה.

היינות עוברים יישון של שנה בחביות Demi Muid חדשות. הקירבה לגובי וקשריו המסחריים איפשרו לתומאס  הצצה נדירה למיטב המרתפים של עולם היין צרפתי. ניסיון היסולא מפז.

כבר מן הבציר הראשון שלו הצליח תומאס לגבש פרספקטיבה אשר בד"כ מופיע רק לאחר שנים של למידה, ונראה כי למרות גילו (40) וגיל היקב יודעת היד בדיוק לאילו מחוזות היא מכוונת.

יינותיו של טייברט הם מהות העידון והאלגנטיות בכל הנוגע לטרואר והזנים הדרום צרפתיים.

אלו יינות מאופקים, עמוקים ואינטיליגנטיים שאינם ניתנים לחיקוי.

 אפלסיון:

Cotes Catalanes VDP

שנת הקמה:

2007

בעלים/יינן:

תומאס טייברט

שטח כרמים:

140 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: גרנאש, קריניאן, סירה.

לבן: מקבאו, גרנאש לבן, מוסקט.

ייצור שנתי:

30,000 בק'

 

אתר בית:

www.domaine-horizon.com

Domaine Goisot

 

יינות אזור ה Yonne, חלקה הצפוני ביותר של בורגון ידועים בעיקר בשל ה AOP המפורסם... Chablis. מעטי-מעט מכירים גם את האפלסיונים הצנועים Saint-bris ו Irancy הממוקמים על אותו רצף גאולוגי של שאבלי, מספר ק"מ לדרום-מערבה.

אמת לאמיתה היא שאזור saint-bris היה חלק משאבלי עד שמגפת הפילוקסרה השמידה את האזור קליל בשלהי המאה ה-19. לאחר ביסוס המעמד החוקי של אזור שאבלי במערכת ה AOC הולחט כי האזור המערבי לא יכלל  בתוך האפלסיון. החלטה זאת שנבעה בעיקר מסיבות פוליטיות נראת היום צינית למדי שכן הטרואר המקומי דומה הרבה יותר לזה של שאבלי מאשר נגיד... זה של אפלסיון Petit Chablis...

דומיין גואזו הוא בין הותיקים ולבטח בעל המוניטין הגדול ביותר מבין יצרני האזור. בשנת 1979 הקימו ז'יזלן וז'אן-יו (Ghislaine and Jean-Hugues) את הדומייןן. כבר מתחילת הדרך היה ברור לבני הזוג כי הם מעוניינים ליצר יין איכותי וכבד את האדמה שממנה הם מתקיימים. הם החלו להנניג פרקטיקות אורגניות בעבודת הכרם הרבה לפני שהדבר הפך לכלי השיווקי הפופולארי של ימינו.

בשנת 2005 הצטרף גילם (Guilhem), לאביב בעבודת הכרם והייננות והיום הם עובדים יחדיו ומביאים את היקב לפסגות איכות חדשות שלא נופלות מאלו של היצרנים הגדולים ביותר בשאבלי.

עבודת היקב, ממש כמו אצל כל הויניירונים הגדולים של צרפת והעולם איננה ספקטקולרית בשום צורה. גילם וז'אן-יו הינם חקלאים מחוננים ומכירים את החלקות השונות שלהם לבוריין. ביקב הם מאמינים במינימאליזם: תסיסות ספונטניות ואיטיות, הבגרה ממושכת על שיירי התסיסה ושימוש מתון ומוסכל בעץ.

היקב מייצר מגוון רחב של יינות לפי חלוקה לטרוארים שונים: יינות אדומים מפינו נואר וסזאר (זן מקומי המחוייב לשימוש באפלסיון Irancy), ולבנים מן הזנים הקלאסיים של בורגון- אליגוטה ושרדונה, כמו גם ס. בלאן, הזן המוכר של אפלסיון Saint-Bris.

לטעמי גולת הכותרת של היקב היא ללא ספק יינות השרדונה שלו- יינות טהורים, מינרלים ובעלי טקסטורה חיננית. יינות שלא נופלים מאף Chablis גדול ככל שיהיה, ובסגנון ייחודי המשאיר חתימה אישית שניתן לסכם כאסטתית.

 אפלסיון:

Cotes d'Auxerre AOP

St. Bris AOP

Irancy AOP

שנת הקמה:

1979

בעלים/יינן:

יו וז'יזלן גואזו

שטח כרמים:

300 דונם.

זנים מרכזיים:

לבן: שרדונה, סוביניון לבן.

אדום: פינו נואר, סזאר.

ייצור שנתי:

80,000 בק'

 

אתר בית:

www.goisot.fr

 

Clot de l'Oum

ב 1995 רכשו אריק וליה (Lèia) את אדמות קלוט דה ל'אום (פירוש חפשי: עמק עצי הבוקיצה) והקימו בו יקב. פרק זמן ארוך במיוחד ביחס להיסטוריה המודרנית של הרוסיון המקנה לצמד מעמד של חלוצים מקומיים.

ליקב 15 הקטר של כרמים באזור בלסטה ומורי (Balesta and Maury), צפון-מערבית לפרפיניאן. אזור זה ידוע בטרואר הפנטסטי שלו ומקבץ סביבו את היקבים הטובים ביותר של דרום צרפת: בין השמות הבולטים:

 clos de fees, Roc des anges, Gerard gauby, Olivier pithon,domaine de l’horizonועוד...

האזור ייחודי בשל מורכבות גאולוגית (צפחה וגרניט על משטחי אבן חול ויסוד, משקעי סלעים ומינרלים) ומדרונות צפוניים ומזרחיים בגבהים של 250-600 מ' עם השפעות דרמטיות של זרמי אוויר קר משני כיוונים שונים (דרום וצפון) וכמות משקעים נמוכה במיוחד.

מתוך קשרים אישיים, אידיאולוגיה קיומית וניסיון פרקטי ביקב clos des fées  החליטו בני הזוג להפסיק למכור

את פרי הכרמים שלהם לקו-אופרטיב המקומי, ולעבור לחקלאות אורגנית מלאה (וקשיחה: ללא כל שימוש בקוטלי מזיקים ו/או כימיקלים כל שהם. למרות שבאופן טכני מותר להם לעשות שימוש במגוון רחב של אלמנטים כולל נחושת). בשנת 2003 שיחררו את יינות הביקורים שלהם מבציר 2001.

מאז שיכללו בני הזוג את יכולותיהם וכיום הם מציגים כמעט בכל בציר יינות "קרים" מאזור חם: בעלי יובש ואחוז אלכוהול נמוך, מורכבות ארומטית, ליטוש ואלגנטיות שכלל איננה טריוויאלית בטריטוריה הקאטאלנית שממנה הם מגיעים.

הפרקטיקה החקלאית של בני הזוג גובלת במאזוכיזם: בני הזוג נמצאים עם צוות מצומצם של פועלים בכרמים לאורך כלל השנה במטרה לדלל יבולים ולהבטיח הבשלה אחידה ללא ייצור מוגבר של סוכר: בין היתר עסוקים בני הזוג בדילול ענבים מתוך אשכולות ספציפיים, דילול עלווה ספציפית, הבראת קרקעות ולוחמה ביולוגית במזיקים (ע"י יצירת מארג מיקרוביולוגי שלם ומאוזן בסביבת הכרם).

ביקב עובר כלל חומר הגלם הפרדה מלאה משזרות, סחיטות עדינות ותסיסות ספונטניות ארוכות. היקב מתעקש על שימוש מינורי ככל הניתן בביסולפיט. על מנת להבטיח זאת מקפידים בני הזוג על משטר אקסטרקציה מושכל וחשיפה מתונה לחמצן בתקופת התסיסות וההבגרה. תקופות ההבגרה משתנות בין יין ליין (כמו גם מיכלי הקיבולת בהם מבגיר היין) ויש שימוש בחביות גדולות ומיכלי עץ ישנים.

קלוט דה ל'אום הוא יקב המספר היטב את הסיפור של צפון הרוסיון של העת החדשה. סיפור של יינות אנטי-סטריאוטיפיקאלים, מורכבים ומתונים בו זמנית, נדיבים אך שאינם מגושמים, בעלי ייחוד ואופי זני מובהק כמו גם זיקה למקום הולדתם.  

 אפלסיון:

Cotes du Roussillon Villages AOP

שנת הקמה:

2001

בעלים/יינן:

אריק וליה מונה

שטח כרמים:

150 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: סירה, קריניאן, גרנאש.

לבן: גרנאש, קריניאן.

ייצור שנתי:

40,000 בק'

 

אתר בית:

www.clotdeloum.com

 

Mas Cristine

 אפלסיון:

Cotes du Roussillon 

שנת הקמה:

2006

בעלים/יינן:

אנדי קוק

פיליפ גאר

שטח כרמים:

200 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: גרנאש, סירה.

לבן: מקבאו, גרנאש, רוסאן.

ייצור שנתי:

100,000 בק'

 

אתר בית:

www.mascristine.com.fr

בסוף שנות ה 90 הקים פיליפ גאר (phillipe Gard) את יקב קום דל מאס באזור באניולס, מאזורי היין הדרומיים ביותר בצרפת.

 

אנדי קוק הגיע עד למדרונות הדרמטיים של באניולס הישר מניו זילנד כשאמתחתו כשני עשורים של ניסיון בתחום מכירת היין והאלכוהול. החיבור בין אנדי ופיליפ גרם לאנדי להקים את בית משפחתו החדש בצרפת. 

בעקבות ההצלחה המסחררת של קום דל מאס, יקבו הפרטי של פיליפ חברו השניים בשנת 2006 על מנת לחכור את כרמי אחוזת מאס קריסטין במטרה לשקם אותם לפתוח יקב חדש ע"ב כרמים אלו.

כיום משמש אנדי כיינן והפרזנטור שלל מאס קריסטין אך העבודה המקצועית נעשת בשיתוף פעולה מלא בין שני החברים.


מאס קריסטין ממוקמת מס' קילומטרים צפונית לקום דל מאס ומבחינה חוקית שייכת לאפלסיון Cotes de Roussillon. למרות הקיברה הגאוגרפית (והגאולוגית), כרמי מאס קריסטין ניחנים בשיפועי נטיעה מתונים בהרבה מאלו של המדרונות התלולים של קוליור. הדבר מאפשר  הוזלה ניכרת של עלויות העבודה בכרם בעונת הגידול ובזמן הבציר.

העבודה בכרם מתורגמת ביקב ליינות מסוגננים בעלי דימיון משותף רב ליינות היקב מבאניולס/קוליור.


יינות מאס קריסטין עוברים הפרדה מלאה מן השזרות ותסיסות יזומות במיכלי אל-חלד לתקופה של 2-3 שבועות (תלוי בציר). לאחר תום התסיסה עוברים היינות להתבגרות של עד שנה במיכלי בטון ועץ טרם ביקבוקם.

יינות היקב ניחנים בבשלות וניקיון יינני מופתי. הפרי, מורכבותו ושמירה על רעננות הינם עיקר הסיפור. אלו יינות שמחים, בעלי אפיל מיידי, הם קלים לשתיה ומאוד מתגמלים באופן אינטואיטיבי יותר מאשר אינטלקטואלי.

 

 

Coume del Mas

יקב קום דל מאס יושב בפאתי העיירה Argeles-sur-Mer (ארז'לז-סור-מר), אחת העיירות הדרומיות ביותר בצרפת, מרחק עשרות קילומטרים בלבד מהגבול הספרדי.

עמק הרוסיון היה ידוע יותר בעברו כצפון ממלכת קטלוניה, ומושפע רבות מצידו הדרומי של הגבול: השפה, התרבות, אפילו הקולינריה מאופיינים ע"י השפעה ספרדית חזקה.

האפלסיונים Banyuls (ליינות מחוזקים) ו Collioure (ליינות יבשים) הם מהאפלסיונים המיוחדים וייחודיים ביותר בצרפת כולה. לצערנו, עקב שנים של דשדוש מסחרי, האזור נתון בשנים האחרונות בסכנת הכחדה מוחשית אחרי שהמוניטין שהיה ליינות האזור במאות שעברו כאחד האזורים המשובחים ביותר בצרפת עבר לו מן העולם כלא היה.


האקלים המקומי נשלט ע"י זרמים קונטיננטליים קרירים מההרים הסמוכים (החוצצים בין צרפת וספרד) לצד טמפטורות יום הגבוהות ביותר בצרפת כיאה לאזור הדרומי ביותר במדינה. כמויות משקעים נמוכות מאוד עקב הקירבה להרים הופכות את האזור למעשה למעין מיקרו מדבר. הקרקע הדומיננטית הינה צפחה שחורה/אפורה, וכרמי האפלסיונים נטועים על מדרונות בעלי שיפועים דרמטיים שהופכים את העבודה בכרם לעבודת פרך. שילוב של כל האלמנטים שהוזכרו לעיל מייקרים את עשיית היין האזורי עד מאוד והופכים אותו למוצר קשה עקב אופיו האישי ומחירו הגבוהה.

פיליפ גאר (Phillipe Gard), אונולוג במקצועו אינו יליד הדרום במקור.

את הניסיון המקצועי שלו צבר פיליפ בשאבלי ופומרול. לקראת סוף המאה הקודמת הגיע פיליפ לנפוש את הקיץ בבאניולס- מנהג מקובל ביותר בצרפת. לא לקח זמן רב עד שקיבל את ההחלטה להקים יקב משלו באזור.

יינות קום דל מאס הם מן הטובים שיש לאזור להציע. החיבור האינטואיטיבי של פיליפ עם אדמות הצפחה והמדרונות הלוהטים של באניולס וקוליור הזניקו אותו ואת היקב שלו לראש שרשרת המזון תוך זמן קצר מאוד.
בכרם עובדים פיליפ וצוות הפועלים שלו עבודת פרך לאורך חודשי האביב והקיץ. ביקב משכיל פיליפ לשמור על האופי וציביון של יינות האזור למרות שאינו בוחל בשימוש במיכלי תסיסה חדישים, תסיסות מבוקרות, סגנון ייננות רדוקטיבי ושימוש בחביות עץ (גם חדשות) במס' רב מיינות היקב.

יינות היקב משקפים את השינוי הראדיקלי שעבר האזור ב 20 השנים האחרונות: אלו יינות המשלבים ידע אקדמאי וטכניקות ייננות מודרניות עם מסורת שכ"כ חשובה במחוזות רדיקאליים כבאניולס. פיליפ מצליח לרתום את העוצמה והכוח התמונים בטרואר המקומי ורסנם לידי יינות נגישים בעלי טאץ' מודרני בצורה מעוררת התפעלות.

 אפלסיון:

Collioure AOP

Banyuls AOP 

שנת הקמה:

2001

בעלים/יינן:

פיליפ גאר

שטח כרמים:

150 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: גרנאש, מורבדרה.

לבן: גרנאש.

ייצור שנתי:

50,000 בק'

 

אתר בית:

www.coumedelmas.com

Elian Da Ros

 

יקב אליאן דה רוס מהווה אחד "הסודות הידועים" של אזור בורדו רבתי.
ב 1998 חזר אליאן לכפר הולדתו, קוקומונט (Cocumont) שבפאתי בורדו לאחר עבודה של 5 שנים באלזס (אצל אוליבייה הומברכט, מן המובילים שביצרני האזור, MW, ואב רוחני של מספר הולך וגדל של ייננים מהדור החדש של צרפת). אליאן החליט כי הוא מעוניין להגשים את האידיאולוגיה הפרטית שלו ולהיות הראשון שמעז לבקבק את יינותיו תחת התווית המקומית: "קוט דו מארמנדה" (Cotes du Marmandais).

קוט דו מארמנדה הוא AOP קטן ועלום שם השוכן כ 45 דקות נסיעה לאורך הגרון, דרום-מזרחית לבורדו. בעברו היה חלק היסטורי מאזור היין של בורדו אך קרנו של האזור הלכה ודעכה במאה ה 20. טרם חזרתו של אליאן לאזור לא העז אף מגדל לבקבק את יינותיו תחת התווית האזורית שהעידה כביכול על יין נחות אפילו אל מול התווית הגנרית "בורדו AOC".

אליאן עמל באופן קדחתני אך מהיר ויעיל כשהוא מפגין כישורי ויטיקולטורה יוצאי דופן וביטוי מתודי של האידאה שלו בכרם וביקב כאחד. עד מהרה הפכו יינותיו של אליאן לשם דבר, בעיקר ע"י יודעי ח"ן בבורדו וסביבתה. הבדיחה המקומית גורסת כי אנשי ענף היין של בורדו אוהבים ליצר Grand Cru Classe ולשתות Elian Da Ros... כיום צובר היקב הכרה גם במימד הבינלאומי.

היקב נשען על עקרונות ביודינמיים כיאה ליוצא בית מדרשו של אוליבייה הומברכט, אך אליאן מדגיש את הפן ה"ירוק", “Lutte Raisonnee” כמניע העיקרי בעבודתו. האזור נשען על זני בורדו המסורתיים (בעיקר אלו של הגדה הימנית, מרלו וק. פרנק המתאימים יותר לטרואר המקומי), אך כחלק מן השאיפה ליצירה של יינות מקומיים, אותנטיים אליאן דואג לטפח את הזן מקומי אבוריו ((Abouriou), משלב אותו בחלק מיינותיו ואף מקדיש לו תווית אישית משלו.

עבודת היקב איננה ספקטקולרית כלל: הזנים עוברים הפרדת שזרות מלאה (למעט ביין הכניסה vin est une fete שם תוסס האבוריו תסיסה קרבונית למחצה), התסיסות מתבצעות בעיקר במיכלי בטון על בסיס שמרי בר ואורכות בין 10 ימים למספר שבועות. היישון מתבצע בחביות עץ (ישנות לרוב) בגדלים שונים.

יינותיו של אליאן דה רוס מפגינים מן האיפוק והמבנה של מיטב יינות בורדו. אלו יינות "קרים", בעלי טאנינים מלוטשים, ופוטנציאל השתבחות גבוה, המפגינים עם-זאת נגישות וקומוניקטיביות כמעט בכל גיל.  

 

 

 אפלסיון:

Cotes du Marmandais AOP

שנת הקמה:

1998

בעלים/יינן:

אליאן דה רוס

שטח כרמים:

220 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: אבוריו, מרלו, ק. פרנק

לבן: ס. לבן, סמיון.

ייצור שנתי:

120,000 בק'

 

אתר בית:

www.eliandaros.fr

 

Domaine Bott-Geyl

יקב בוט-גייל הוא יקב משפחתי היושב בכפר Beblenheim (בבלנהיים) לא רחוק מקולמאר, בירת רצועת הזהב של אלזס.
משפחתו של ז'אן כריסטוף מעבדת את אדמת אלזס כבר מהמאה ה 18 אך היקב הוקם מיד בתום מלחה"ע ה- 2, עם איחוד בנישואין של משפחות בוט וגייל, שתיהן ממשפחות האצולה של האזור. ז'אן כריסטוף בוט יועד לרשת את היקב המשפחתי עוד מצעירותו. כחלק מהכשרתו עבד בצמוד לייננים דגולים כגון אוליביה זינד-הומברכט, דומיניק לאפון ועוד. שנות "הגלות" עזרו לז'אן כריסטוף לגבש פרספקטיבה רחבה על עולם היין המודרני ויכולת לישם את מסקנותיו במהרה. בשנת 1993 בצר לראשונה ז'אן כריסטוף את כרמי בוט-גייל כיינן הראשי של היקב.  הוא מנהל את היקב מאז ועד היום, כאשר הוא חתום על ההישגים המרשימים של היקב ב 15 השנים האחרונות.

ליקב 13 הקטר של כרמים ב 7 כפרים מסומנים שונים המרוכזים בדלתא של כרמי בבלנהיים-מיטלויר-ריקוויר. ז'אן כריסטוף משכיל לשלב טכנולוגיות מודרניות עם עבודה אגרונומית מפרכת בניסיון להפיק את הטוב שבשני העולמות- קידמה ומסורת. העבודה בכרמי האחוזה מסתמכת בשנים האחרונות יותר ויותר על אלמנטים ביו-דינאמיים (היקב בעל תעודת הסמכה אורגנית משנת 2000 וביו-דינאמית משנת 2002), בעוד העבודה ביקב הינה מינימאליסטית אך לא חסרת זהירות: תסיסות קרות ואיטיות לכל היינות במיכלי אל-חלד מבוקרי טמפ'. כל יין תוסס לאורך "כמה זמן שיקח לו". אף יין (למעט יינות הבוטריטיס) אינם עוברים יישון בעץ, אך מרביתם שוהים זמן רב במיכלי בטון טרם ביקבוקם.

יינות בוט-גייל הם יינות נקיים בעלי גרעין פרי מדויק ומפוקס הבולט לאורך כל חיי היין. עם הגיל מתווספים ליין הניואנסינים הטיפוסיים לכל חלקה. רב היינות בעלי תוחלת חיים בינונית-ארוכה ביחס לממוצע האלזסי, אך הם נגישים לאורך כל חיי היין.

 

 אפלסיון:

Alsace AOP

Alsace G. Cru AOP

Cremant d'Alsace AOP 

שנת הקמה:

1795

בעלים/יינן:

ז'אן כריסטוף בוט

שטח כרמים:

150 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: פינו נואר.

לבן: ריזלינג, גוורצטרמינר, פינו גרי, מוסקט, אוזרואה, סילבנר.

ייצור שנתי:

90,000 בק'

 

אתר בית:

www.Bott-geyl.com

 

Domaine Michel Redde

דומיין מישל רד ממוקם בכפר St. Andelain, על כביש 7 החוצה את אזור הכרמים של Pouilly Fume. 

זהו האפלסיון בעל המוניטין האיכותי ביותר בצרפת לגידול של ענבי סוביניון לבן.

 

סבסטיאן ורומאן הם דור שלישי של Vignerons למשפחת רד.

הבית הוקם בתחילת שנות החמישים ע"י סבם, מישל רד, שהחליט כי הוא מעוניין לעשות יין באזור כפר הולדתו (בו ממוקמת אחוזת המשפחה והיקב עד היום) Saint-Andelain.

עד לאותה תקופה נהוג היה כי היין באזור הכפר נעשה ע"י הנזירים מן המנזר הסמוך, אבל רד היה נחוש ואסרטיבי. הוא בנה את מבנה היקב ועבד באופן שיטתי בהקמת תשתיות ונטיעת כרמים. בתחילת שנות השישים הוא גם חנך את מבנה היקב לו קרה “la Moynerie” כקריצה למנזר המקומי.

ב 1977 הצטרף תיירי רד לאביו ו 30 שנים לאחר מכן הצטרפו אליו שני בניו שאחראיים עד ימינו על פועלו של היקב המשפחתי.

 

סבסטיאן ורומאן החליטו לשמר את האופי המשפחתי ואת סגנון היין שנהגו אביהם וסבם לעצב, אך אט-אט הכניסו האחים כמה פרקטיקות מודרניות על מנת להעצים ולמקסם את סגנון היין של Redde:

ליקב 42 הקטר של כרמים בכמה מן האזורים הטובים ביותר במזרח הלואר. בכרמים עובדים האחים סביב השעון ביחד עם צוות גדול של פועלים על מנת להבטיח את איכות חומר הגלם המשובח המגיע אל שערי היקב. הכרמים נטועים בצפיפות גבוהה ומעובדים אורגנית, כאשר הרכב הקרקעות והמיקרו קלימאט של כל חלקה וחלקה בא לידי ביטוי בטיפולים הן בכרם והן ביקב.

 

רוב העבודה הקשה מתבצעת באופן לא מפתיע בכרמים.

ביקב האחים (שחנכו בשנת 2001 מבנה חדש בן שלושה מפלסים על מנת למקסם את שיטת העבודה בגרוויטציה, וכיום כמעט ואינם משתמשים במשאבות כלל) דוגלים בתסיסות "נקיות" ליינות הפשוטים על מנת לשמר את האופי העדין של חומר הגלם, בעוד שחומרי גלם איכותיים בעלי "סיבולת" גבוהה יותר עוברים הליך תסיסה ויישון ארוכים ומורכבים יותר על מנת להקנות ציביון מסורתי ומורכבות.

 

יינות היקב מצטיינים בביטוי קלאסי של מאפייני הזן האצילי. אלו יינות חדים, מינרליים ומדוייקים ביותר בעלי חך עם נפח וחמיצות עסיסית כאחד. היינות מתבגרים אט-אט ובעלי פוטנציאל יישון ארוך במיוחד.

 

 אפלסיון:

Blanc Fume' de Pouilly AOP

Sancerre AOP

Pouilly Sur loire AOP 

שנת הקמה:

1952

בעלים/יינן:

סבסטיאן רד

רומאן רד

שטח כרמים:

420 דונם.

זנים מרכזיים:

לבן: סוביניון לבן, שסלה

ייצור שנתי:

230,000 בק'

 

אתר בית:

www.michel-redde.fr

 

Matthieu Barret (Domaine du Coulet)

דומיין דו קולה ממוקם בפאתי הכפר קורנאס, למרגלות כמה מן הכרמים הדרמטיים ביותר בצרפת ובעולם כולו.

מאטייה בארה ירש את דומיין דו קולה מאביו בשנת 1998 בעודו בן 23 בלבד! עד לאותה שנה נהג האב למכור את יבולו לבתים הגדולים של האזור (שאפוטייה/ז'אבולה וכו'..).

מאטייה הצעיר והשאפתני החליט כי הוא מעדיף לנסות את מזלו בגידול יין כויניירון.

הבציר הראשון של מאטייה היה בשנת 2000, מהר מאוד הוא למד למצוא את דרכו האישית: בשנת 2002 הוא המיר את תוצרת דומיין דו קולה לחקלאות אורגנית מלאה ומס' שנים אח"כ כבר קיבל סרטיפיקט ביו-דינמאני (Ecocert).

לדומיין 10 הקטר של כרמים בחלקות שונות על המדרון העיקרי של אפלסיון קורנאס ועוד 3 הקטר של כרמים מחוץ מצפון לאפלסיון בין קורנאס לסט. ז'וזף (משם מופק יין האפלסיון Cotes du Rhone).

האידיאולוגיה של למאטייה אותה רכש במהרה ומשכלל עפ"י ניסיונו ב 20 השנים האחרונות מובילה אותו לנסות ולעצב יינות של "100% ענבים" (בתרגום חופשי): הוא מעוניין לתת ביטוי מקסימאלי לחומר הגלם ולבטל השפעות חיצוניות ככל האפשר.

העבודה המתישה בכרמים, היבולים הנמוכים הנהוגים בדומיין (Hl25 להקטר!) ואיכות חומר הגלם שלו מובילה את מאטייה לביצוע הפרדת שזרות מלאה ביינותיו על מנת לקבל פרי טהור ככל האפשר. מאטייה מאמין כי הפרדה מלאה מאפשרת ביטוי אותנטי יותר של האופי של כל בציר ובציר ומובילה להבדלים גדולים יותר ביין הסופי- יין ללא מייקאפ. מעבר לכך נוהג מאטייה לבצע תסיסות בטמפ' נמוכות ע"ב שמרים טבעיים ויישון בחביות ישנות (בנות 8+ שימושים), מינימום הליכי איוורור (פיז'אז'-שניים במהלך התסיסה), שימוש בכמות מינימאלית של גופרית על מנת למנוע חיזור יתר ביין וכמובן, מינימום של הליכי סינון והצללה. מעבר לכך, משתנה הליך הייננות מידי שנה על מנת לתמוך במאפיינים של חומר הגלם המתקבל מידי בציר (זמן השרייה, שימוש בבטון או בעץ לתסיסות, זמן היישון לפני בקבוק. כל אלו משתנים מידי שנה).

כיום, שמו של בארה הוא אחד מן השמות הבולטים של הדור הצעיר של צפון עמק הרון. בהיותו בן 39 בלבד, וכשבאמתחתו ניסיון של כמעט 20 בצירים הוא כבר מוזכר כאחת התקוות הגדולות של הדור השלישי של קורנאס המודרנית שעשוי לקחת את מושכות ההובלה התדמיתית של האזור כולו בשנים הקרובות עם פרישתם של בני הדור הקודם (טיירי אלמה, אוגוסט קלאפ, אלאן ווז' וכו'...).

יינותיו של מאטייה מצטיינים בביטוי צעיר, מעודן ואלגנטי של הסירה הצפון רוני. הקשיחות האופיינית ליינות אלו באה לידי ביטוי באופן מאוד נונשלנטי ביינותיו ע"י נואנסינים עדינים בלבד. הנגישות והאופי הפירותי/מרוסן, כמו גם הטאנינים המלוטשים של יינותיו הינם גולת הכותרת והחתימה הסגנונית שלו. היינות בעלי פוטנציאל יישון ארוך טווח אך נגישים להפליא גם בצעירותם. מופת של סירה צפון רוני, אותנטי אך רך דיו ומזמין.

 אפלסיון:

Cotes du Rhone AOP

Crozes-Hermitages AOP

Cote Rotie AOP

Cornas AOP 

שנת הקמה:

1998

בעלים/יינן:

מאטייה בארה

שטח כרמים:

130 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: סירה

לבן: רוסאן.

ייצור שנתי:

35,000 בק'

 

אתר בית:

www.domaineducoulet.com

Domaine Dirler-Cade'

 

דומיין דירלר-קאדה הוא מהיקבים הבולטים של דרום הריין. היקב הממוקם בכפר ברגהולץ, כ 25 ק"מ דרומית לקולמאר.

היקב הותיק הוקם בשנת 1871 ע"י ז'אן דירלר. כיום מנוהל היקב ע"י בני הדור הרביעי (ז'אן-פייר) והחמישי (ז'אן). בשנת 1998 נשא ז'אן (בן הדור החמישי, לא מקים היקב...) את לודווין קאדה ובשנת 2000 אוחדו חלקות שתי המשפחות למה שמוכר כיום כדומיין דירלר-קאדה. ליקב כ 18 הקטר של כרמים המעובדים ביו-דינאמית מאז 1998 כולל חזקה ב 4 כרמי G. Cru מהוללים (למעלה מ 40% מכלל שטח הכרמים של המשפחה): Saering, Spiegel, Kessler ו Kittelrlé.

הכרמים של היקב בעלי גאולוגיה/טרואר ייחודי בנוף האלזסי. בעוד שרב כרמי הג. קרו האלזים בעלי תכולה של קרקעות וולקניות וחמר (בתצורות משתנות כמובן) באחוזים כאלה או אחרים, כרמי הג. קרו של גוברווילר יושבים על קרקעות עניות במיוחד ללא כל תכולה של משקעים וולקניים (למעט כרם קסלר שם מצטיין זן הגיוורצטרמינר איך לא...). שלושת כרמי הג. קר, כמו גם שאר ה Lieu-dit שברשות היקב נטועים בגבהים שבין 250-380 מ' על אדמות מבוססות אבן יסוד ואבן חול רדודה ומאפשרים הבשלה מתונה ושמירה על חמיצות אימתנית ביינות הסופיים.

הייננות ביקב הינה שמרנית למדי אךל ללא מורא מ"פלאי הטכנולוגיה" המאפשרת בחינה מקרוב של כל חלקה וחלקה על מנת לקבוע מועד בציר אופטימלי. לאחר סחיטה עדינה עובר כל יין תסיסה איטית של 3 שבועות עד 3 חודשים במיכלי בטון ונירוסטה, יישון על משקעי השמרים לתקופה של 9-12 חודשים, סינון גס וביקבוק. אין כל שימוש ביכלי עץ ו/או יישון ממושך ביקב, שכן ז'אן מאמין שאבולוציה אמיתית של היין תתבצע בבקבוק במידה והיין מאוזן ובעל פוטנציאל המאפשר זאת.

יינות היקב הם מן החדים והמינרליים ביותר שיש לאלזס להציע. אלו יינות פריכים בעלי חמיצות אימתינית ושיעור סוכר שיורי נמוך מאוד (אם בכלל), ואם זאת מדובר ביינות בעלי איזון יוצא דופן ופוטציאל יישון ארוך טווח.

 אפלסיון:

Alsace AOP

Alsace G. Cru AOP

Cremant d'Alsace AOP 

שנת הקמה:

1871

בעלים/יינן:

ז'אן ולודווין דירלר

שטח כרמים:

180 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: פינו נואר.

לבן: ריזלינג, גוורצטרמינר, פינו גרי, מוסקט, סילבנר.

ייצור שנתי:

80,000 בק'

 

אתר בית:

www.dirler-cade.com

Domaine Bonnet-Huteau

 

דומיין בונה הוטו יושב באחוזה המהווה את אבן הפינה של הכפר שאפל-הולין, שבלב אזור הכרמים של מוסקדה סוור-א-מיין. האחים רמי וז'אן-ז'אק הינם דור חמישי של המשפחה ואחראיים על 40 הקטר של כרמים.

רמי ירש את האחריות הבלעדית לדומיין כבר בשנת 1982, ובשנת 1988 הצטרף אליו אחיו, ז'אן-זאק.

בשלושים השנים האחרונות עומלים השניים בלמידה וחקירה של הכרמים שברשותם. בשנת 2005 החליטו האחים לעבור לחקלאות אורגנית מלאה, והחל משנת 2010 הדומיין עובד ע"פ עקרונות ביו-דינמיים.

האחוזה מייצרת מס' רב של יינות אותנטיים בשלל הגוונים האופיינים למוסקדה תוך כדי התמקדות בבידול התוויות לפי סוג האדמה שעלייה יושבים הכרמים המרכיבים את היינות. על מנת לעשות זאת מקפידים האחים על יישום של טכניקות ייננות זהות לכל אחד מיינות הטרוארים בכל שנה- דבר המבליט את האופי האותנטי של כל יין.

רמי טוען כי הוא מתעקש על יינות "אפורה" ככל האפשר על מנת לאפשר ליין לדבר: הבציר הינו ידני,

כל כרם נבצר באופן פרטני. במבנה היקב עוברים ענבי כל חלקה הפרדה וסחיטה באופן מידי, והתסיסה במיכלי אל-חלד מתחילה כמעט מיד לאחר מכן, ללא השרייה קרה כלל. התסיסות הינן ספונטניות ע"ב שמרי בר. לאחר תום התסיסה עוברים היינות יישון על משקעי השמרים (כמסורת האזור המעוגנת בחוקי האפלסיון) לתקופות שונות ע"פ האופי הרצוי.

האופי של יינות היקב הינו מינרלי וחד במיוחד. היקב נמנע מללשכת שבי אחרי הטרנד הנוכחי של השנים האחרונות ולחפש את בשלות יתרה בכרמים שתתורגם לאחר מכן ליינות פירותיים ורכים ככל האפשר כמו הרבה מיקבי האזור. במקום זאת שומרים היינות על מינרליות חזקה מאוד, מליחות ושיקוף מלא ככל האפשר של האופי הנובע מקרקעות הכרם.

 אפלסיון:

Muscadet Sevre et Maine AOP

Val de Loire IGP

שנת הקמה:

1883

בעלים/יינן:

ז'אן-ז'אק בונה

רמי בונה

שטח כרמים:

400 דונם.

זנים מרכזיים:

לבן: מלון דה בורגון, קברנה פרנק, קוט, שרדונה

ייצור שנתי:

230,000 בק'

 

אתר בית:

www.bonnet-huteau.com

Domaine Christophe Peyrus

 

הדומיין הצעיר של כריסטוף פיירו (בציר ראשון ב 2013) הוא שילוב כוחות של ארבעה מוסקטרים, כולם אנשי חזון ואידיאליסטים באופיים:

כריסטוף עצמו, אחד מן הכורמים הותיקים של אזור Pic.-St.-Loup ובעליו של יקב קלו מארי, ז'אן ואיון, ראש העיר של קאזוויל (מעיירות האזור, שם ממוקמים כרמי היקב), כריסטיאן לושסה ואוליבייה שאפור: שני אנשי עסקים מקומיים בעלי קשרים וזיקה ליין ואומנות. יחדיו, כשלכל אחד תחום אחריות משלו (תוויות היין למשל הינם פרי יצירתו של ז'אן ואיון, בעוד שמבנה היקב "הומצא" ע"י לושסה, והבירוקרטיה מטופלת ע"י אוליבייה...)

מצליחים הארבעה ליצר לעצמם מוניטין תוך פרק זמן קצר באופן אבסורדי!

הדומיין מעבד 6.5 הקטר בפרקטיקות אורגניות/ביודינאמיות בחלקים הגבוהים ביותר של האפלסיון על קרקעות עניות במיוחד. הניסיון של כריסטוף בקלו מארי והיכרותו את הטרואר המקומי באופן כמעט אבסולוטי מביא את היקב להצלחה כבר בשנים הראשונות שלו. בדומיין הפרטי שלו לקח למעשה כריסטוף את האידיאולוגיות שלו צעד אחד קדימה והוא מעצב יינות קרים, מאופקים ואינטלקטואליים באופן חסר תקדים לאזור.

היקב מיצר כ 20,000 בק' בשנה: שתי תוויות אדומות המבוססות סירה בעלי אופי מקומי מובהק של תיבול Garrigue ורמות יובש וכהליות התואמות את עמק הרון הצפוני יותר מאשר את הלאנגדוק, ותווית לבנה אחת (בכמויות מיניסקוליות) על בסיס זנים ים תיכוניים (קריניאן לבן, קלרט) בעל אופי ייחודי וחדות יוצאת דופן.

ממש כמו כריסטוף עצמו, היינות של דומיין פיירו הם מן הייחודיים של האזור ושל דרום צרפת כולה, והם הוכחה מוחצת לכך שנחישותו ואמונתו של יינן בדרכו יכולים להביא לאורך זמן לתוצאות חסרות תקדים.

 אפלסיון:

Languedoc Pic.-St.-Loup AOP

שנת הקמה:

2013

בעלים/יינן:

כריסטוף פיירוס

שטח כרמים:

65 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: סירה, גרנאש.

לבן: קריניאן, קלרט

ייצור שנתי:

20,000 בק'

 

אתר אינטרנט:

אין.

 

Philippe Tessier

על גדתו הדרומית של נהר הלואר, בסמוך לעיקול של הנהר דרום-מערבית לאחר שהוא עובר את Orléans בדרכו לווברה (Touraine) ממוקמים ה AOC: Cheverny, Cour-Cheverny.

סביר שחובבי הקולינריה הצרפתית מסביב לעולם מכירים את האזור בעיקר ע"ש המוניטין של גבינות העיזים המקומיות: שברני (על שם אותה העיר), ולנסיי וכמובן סנט. מור, אבל ממש כמו באזורים קולינריים אחרים בצרפת- איפה שיש אוכל טוב סביר שיופק גם יין איכותי וייחודי.

המוניטין של אפלסיון שברני מתבסס על יינות רעננים, פירותיים וקלים לשתייה המופקים מ"החשודים המיידיים": ס. לבן ושרדונה בין הזנים הלבנים, ופינו נואר, וגאמה בין האדומים. האפלסיון הקטן והמוכר אף פחות cour-cheverny מפיק יין ייחודי ביותר מזן לבן אחד בלבד Romorantin (רומוראנטין). זן זה, יליד האזור ככל הנראה (כתוצאה של שיבוח מקומי של זנים שהגיעו מבורגון וסבואה במאה ה 16), מיצר את אחד היינות המויחדים ביותר של צרפת- אוסטרי, מינרלי, חד וחומצי ביותר.

פיליפ טסייה הוא בנו של מקים היקב רוז'ה טסייה שהחל להפיק יין מכרמיו הספורדיים (התפרנס בעיקר מגידול אספרגוס) ב 1961. פיליפ לקח את מושכות היקב ב 1981 והחליט להתמקד בעבודת הכרם. החל מ 1998 כל 24 ההקטר שברשות היקב הינם אורגניים, כאשר האישור החוקי מ ecocert הגיע ב 2002.

יינותיו של פיליפ מסוגננים כולם, נקיים ובעלי נגישות פנומנלית. האדומים רעננים ופרותיים ממש כאילו היו סטראוטיפ של יינות האזור, יינות קיץ אדומים. יינות cheverny הלבנים ממשיכים את אותו הקו הצנוע, וגולת הכותרת היא יינות Cour-Cheverny שלטעמנו האישי מהווים את פסגת היצירה של זן הרומוראנטין בן זמננו.

קשה לחשוב על Value טוב יותר לחובבי היינות היבשים/חומציים/מינרליים/חדים מיינות אלו.

 אפלסיון:

Cheverny AOP

Cour-Cheverny AOP

שנת הקמה:

1961

בעלים/יינן:

פיליפ טסייה

שטח כרמים:

240 דונם.

זנים מרכזיים:

אדום: פינו נואר, גאמה, קוט.

לבן: רומוראנטין, ס. בלאן

ייצור שנתי:

45,000 בק'

 

אתר אינטרנט:

www.philippetessier.fr